Kendilerine kitab verdiğimiz kimseler, onu gereği gibi okurlar. İşte bunlar ona inanırlar. Onu inkâr edenlere gelince, işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir.

ARAP MEHMET CAMİÎ

Maksem Caddesİ'nin sağında, Mithat Paşa İlkokulu'nun kar-Şisında bulunan cami, 1490 yılında Arap Mehmet ismindeki bir tüccar tarafından yaptırılmıştır. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlü­ğü'ne aittir. 8,65 x 8,65 metre ölçülerindeki iç mekana, son cemaat ye-rinden geçilerek girilir. Asıl ibadet alanının üst kısmı 8,65 metre çapında bir kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerinin üst kısmı İse kubbe ve tonozla örtülmüştür. Duvarları üç sıra tuğla, bir sıra moloz taşı ile örülmüştür. Giriş kısminin alınlığı üçgen olup, önünde ahşaptan bir-iki metrelik sundurma vardır. Caminin batı-sında bulunan minare tek şcrefeli, silindirik tuğla gövdeli ve siv­ri külahlıdır. 1968 yılında liursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu ta­rafından aslına uygun olarak onarılmıştır.

Toplam cemaat kapasitesi 300 kişi olan camide, vakit namazlarında ortalama 15. cuma namazlannda 250. bayram namazlarında isc 550 kişi ibadet etmektedir. Caminin kadrolu bir imam-hatibi ve bir müezzin-kayyımı vardır.